el-GR English (United States) Български (България)
28 Ιανουαρίου, 2022
Περιοχή

Στο όμορφο νησί μας, το μοναδικό που κατοικείται στην Χαλκιδική, μπορείτε να απολαύσετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές με μια ποικιλία δραστηριοτήτων που υποστηρίζονται απόλυτα τη δομή του νησιού.

 
    Περιοχή  
Η Αμμουλιανή

Απόσταση από το πλησιέστερο αεροδρόμιο: 114 km (Θεσσαλονίκη, αεροδρόμιο Μακεδονία)

Απόσταση από το κέντρο Θεσσαλονίκης: 123 km

Η Αμμουλιανή

Η νήσος Αμμουλιανή είναι το μοναδικό νησί στην Χαλκιδική που κατοικείται. Στα μόλις 4.5 τετραγωνικά του χιλιόμετρα θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για να περάσετε πραγματικά αξέχαστες διακοπές. Οι καιρικές συνθήκες, ιδανικές τους περισσότερους μήνες κυρίως δε για το διάστημα Μάιο έως Οκτώβριο. Το νησί αυτό είναι ένας μαγευτικός συνδυασμός χρυσής και ψιλής αμμουδιάς, γαλαζοπράσινης θάλασσας, βλάστησης και γιγαντόσχημων βράχων. Το πλήθος απομονωμένων κόλπων του αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για όσους επιθυμούν ηρεμία και ξεκούραση. Στις μεγάλες αμμουδιές του, άλλωστε, μπορείτε να δοκιμάσετε και θαλάσσια σπορ.

Το φρέσκο ψάρι και η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα δεν λείπουν από την Αμμουλιανή. Σε απόλυτα φιλικό περιβάλλον τα εστιατόρια του νησιού διακρίνονται για την ποιότητα του φαγητού και την πολύ καλή εξυπηρέτηση των πελατών.

Η Αμμουλιανή σήμερα εξελίσσεται σε αξιόλογο τουριστικό θέρετρο.

Ιστορία

Έως το 1925 το νησί ήταν μετόχι της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, όπου και έμεναν 2 - 3 καλόγεροι που διαχειρίζονταν την κτηματική περιουσία και είχαν ως βοηθούς περίπου 20 εργάτες από την γύρω περιοχή. Αυτοί ασχολούνταν με την καλλιέργεια χωραφιών, την βοσκή ζώων και το μάζεμα των ελιών. Αρχές του 1925 το νησί παραχωρείται σε πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και συγκεκριμένα από νησιά της Προποντίδας (Γαλλιμή - Πασαλιμάνι - Σκουπιά). Προερχόμενοι από τις περιοχές αυτές που γειτόνευαν με την Κωνσταντινούπολη έφεραν μαζί τους τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα τους. Έχοντας την γνώση της θάλασσας ασχολήθηκαν κυρίως με την αλιεία και κατάφεραν σε λίγα χρόνια να ξεχωρίσουν στον τομέα αυτό. Ένας μύθος λέει ότι ο Θεός ακούμπησε με το δάχτυλό του το 3ο πόδι και γι'αυτό η περιοχή αυτή είναι τόσο γόνιμη.

Παραλίες

Η μαγεία του νησιού είναι οι απόκρυφες παραλίες του. Μπορείτε να τις επισκεφτείτε εφόσον έχετε σκάφος καθώς είναι δεκάδες και κρυμμένες μέσα στους κόλπους. Το ίδιο όμορφες είναι όμως και οι τέσσερις μεγάλες οργανωμένες παραλίες του νησιού Αλυκές, Μεγάλη Άμμος, Αϊ Γιώργη & Καραγάτσια. Τα καταπράσινα νερά τους, η απαλή άμμος γαλήνια ατμόσφαιρα σας μεταφέρουν σε μια εικόνα πανδαισίας χρωμάτων και αισθήσεων φυσικού νησιωτικού κάλους.

Αφού δοκιμάσετε τις αμμουδιές της Αμμουλιανής μπορείτε να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή με καραβάκι, στα κοντινά ακατοίκητα νησάκια Γαϊδουρονήσι, Τηγάνι και Ποντίκι για να απολαύσετε το κολύμπι σας στα πεντακάθαρα νερά τους. Ένας πραγματικός θαλασσινός Παράδεισος! Εκδρομές,επίσης, γίνονται καθημερινά και γύρω από το κατανυκτικό Άγιο Όρος, στην χερσόνησο του Άθω, με πλοιαράκι που ξεκινάει από το λιμάνι του νησιού και έχει τακτικά δρομολόγια.

Άγιον Όρος

Άγιον Όρος, η χερσόνησος του Άθω, το Περιβόλι της Παναγίας. Λέξεις ανυπότακτες σε ορισµούς, ωστόσο ενδεικτικές ενός τόπου και τρόπου ζωής.

Ο οργισμένος γίγαντας Άθως πέταξε ένα τεράστιο βράχο εναντίον του Ποσειδώνα, Θεού της Θάλασσας. Αστόχησε και ο βράχος προσγειώθηκε στη χερσόνησο της Χαλκιδικής,δημιουργώντας το τρίτο πόδι που από τότε φέρει το όνομα του γίγαντα.

Παρά αυτή την εκρηκτική αρχή, το Άγιο Όρος καθιερώθηκε ως ένα μέρος πνευματικότητας και γαλήνης, φιλοξενώντας μια από τις πλέον γνωστές μοναστικές κοινότητες της Ορθοδοξίας. Κατά την γενική αγιορείτικη παράδοση, η Κυρία Θεοτόκος με τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο, ταξίδευε με πλοίο από την Παλαιστίνη στην Κύπρο, για να επισκεφτεί τον Άγιο Λάζαρο (τον αναστημένο εκ νεκρών). Λόγω όμως μεγάλης τρικυμίας και με υπερφυσικό τρόπο, το πλοίο βρέθηκε στον Άθω και συγκεκριμένα στο λιμάνι του Κλήμεντος στη Μονή Ιβήρων. Εκεί οι κάτοικοι του Άθω, οδηγούμενοι από τη θεία Πρόνοια, έσπευσαν να υποδεχθούν την μητέρα του Κυρίου μας Παναγία και αφού άκουσαν τη διδασκαλία της δέχθηκαν το Χριστιανισμό. Λέγεται επίσης από την παράδοση, ότι όταν πλησίαζε το πλοίο της Παναγίας το Άγιο Όρος, καταστράφηκε το μεγάλο άγαλμα του Διός που βρισκόταν στην κορυφή του Όρους και τα υπόλοιπα είδωλα συνετρίβησαν. Η κορυφή του Άθω και όλα τα δέντρα και τα σπίτια έκλιναν και προσκύνησαν προς το μέρος του λιμανιού του Κλήμεντος όπου έμπαινε το καράβι της Παναγίας. Την άφιξη της Θεοτόκου στο Όρος αναφέρουν οι κώδικες Λ' 66 και Ι' 31 της Λαυριώτικης βιβλιοθήκης.

Η Παρθένος ήταν η τελευταία γυναίκα που επισκέφθηκε την περιοχή και, εντυπωσιασμένη από το απαράμιλλο φυσικό κάλλος, ζήτησε από τον Θεό να την αναλάβει υπό την προστασία της. Από τότε, το "Περιβόλι της Παναγιάς" ή "Άγιον Όρος" δεν είναι προσβάσιμο στις γυναίκες.

Το Άγιο Όρος (επίσημα: Ιερά Κοινότης Αγίου Όρους ) είναι μια «Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία» εντός της Ελλάδας, στην χερσόνησο του Άθω της Χαλκιδικής στην Μακεδονία, που θεωρείται κέντρο του Ορθόδοξου μοναχισμού.

Θεωρείται από τα σημαντικότερα τμήματα όχι μόνο της Βαλκανικής, αλλά της Ευρώπης και της Ανατολικής Εκκλησίας λόγω της μεγάλης εθνικής, ιστορικής, θρησκευτικής, γραμματειακής και πολιτισμικής αξίας αυτού ως ακόμη και κέντρου διατήρησης και συντήρησης πλούσιου υλικού, έτσι ώστε να χαρακτηρίζεται "καταφύγιο" και "μουσείο" μοναδικού θησαυρού ελληνικής τέχνης και γραμμάτων.

Σήμερα η αγιορείτικη κοινότητα περιλαμβάνει 20 μοναστήρια, 12 μοναστικά χωριά και 700 μικρές κοινότητες Ορθόδοξων μοναχών.

Πληροφορίες

Αεροπλάνο

Διεθνής Αερολιμένας Θεσσαλονίκης "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ": +30 2310 473212

Από εκεί μπορείτε να πάτε με ταξί ή με λεωφορείο στα ΚΤΕΛ Χαλκιδικής και να συνεχίσετε με λεωφορείο μέχρι την Αμμουλιανή.

ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ

Πληροφορίες Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΤΕΛ) Χαλκιδικής:
Σταθμός Θεσσαλονίκης: +30 2310 316555 - 316565
Σταθμαρχείο Αρναίας: +30 23720 22278

Από την Τρυπητή αναχωρούν Ferry Boats για την Αμμουλιανή καθημερινά και σχεδόν ανά μισή ώρα. Η διαδρομή διαρκεί 15 λεπτά και το εισιτήριο για τους επιβάτες ανέρχεται στα 2€ ενώ για τα επιβατικά Ι.Χ στα 10€

Για πληροφορίες:
Γοργοϋπήκοος: +30 23770 51080
Θεοσκέπαστη: +30 23770 51401
Λιμεναρχείο Ιερισσού: +30 23770 22666

Χρήσιμα τηλέφωνα
Ιατρείο +30 23770 51333
Λιμεναρχείο Ιερισσού: +30 23770 22666

...villa hacienta ammouliani island : in the shadow of athos!!!

Villa hacienta
Ammouliani-Island

mob: +306973498425 www.hacienta.com